3 december 2021

Wildrasters, wat is het nut?

2 min read

Je hebt vast en zeker wel al eens gehoord van wildrasters. Zo niet zal ik het even uitleggen. Zo een raster is een soort van omheining die voorkomt dat dieren op de weg belanden en zo overreden worden. Maar het wegennet in Vlaanderen is zo dicht dat dieren in heel kleine natuurgebiedjes worden opgesloten als er rasters langs alle grote wegen worden gezet. Daarom zou het noodzakelijk moeten zijn om de rasters af te wisselen met ecotunnels of ecoducten, dit zijn plaatsen waar dieren veilig kunnen oversteken.

Is een wildraster noodzakelijk?

Laten we eerlijk zijn zo een raster, het is niet het mooiste voorwerp op deze aardbol. Is het dan wel noodzakelijk? Volgens Natuurpunt zeker wel ze vinden hoe minder dieren er overreden worden hoe beter, maakt niet uit of er dan extra rasters moeten komen in Vlaanderen. Uit onderzoek blijkt dat er inderdaad minder dieren dood gereden worden door de rasters. Zo een raster kan ook anders gebruikt worden. Zo beschermen sommige gemeentes/boeren jonge planten soms ook af van de dieren. In de plaats van de dieren te beschermen wordt er nu tegen de dieren beschermt!

Is een wildraster storend?

De vraag is vindt de Vlaming deze roosters storend? Het antwoord is ja. Dit komt omdat ze meestal niet weten waarvoor dit rooster dient. Als je ze uitlegt waarvoor het rooster dient en daarna vraagt of ze het storend vinden zullen de antwoorden meestal nee luidden. Dit komt waarschijnlijk omdat de Vlaming niet wist waarvoor het rooster gebruikt werd. Als ze eenmaal doorhebben dat dit rooster meestal gebruikt wordt om de dieren te redden van hun dood vindt de algemene Vlaming het ineens niet erg meer dat de rasters bestaan en gebruikt worden. Wat vind jij van de rasters? Zou je ze verbieden? Ik denk persoonlijk dat we blij zouden moeten zijn met het feit dat we hierdoor minder dieren verliezen.